Dansk joint venture færdiggør britisk biomassekraftværk før tid

I 2013 dannede Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC), Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og PensionDanmark joint venturet BWSC Ltd. (BPCL), for at bygge, eje og drive biomassefyrede kraftværker i Nord – og Vesteuropa, samt Nordamerika.

Joint venturets første biomassefyrede kraftværk, det 40 MW store halmfyrede kraftværk Brigg Renewable Energy Plant (Brigg), som blev påbegyndt i august 2013, er nu færdiggjort. Overleveringen af kraftværket til ejerne fandt sted den 21. januar 2016 efter en byggeperiode på små 27 måneder, mere end 3 måneder forud for tidsplanen og inden for det aftalte investeringsbudget på DKK 1,4 mia.

Brigg, som ligger i Lincolnshire i den østlige del af England, er baseret på dansk biomasse-energiteknologi leveret af BWSC under en såkaldt ”turnkey” EPC kontrakt, hvor BWSC leverer et nøglefærdigt kraftværk. BWSC står også for drift og vedligeholdelse af kraftværket under en 15-årig O&M kontrakt.

Brigg ejes af fonden Copenhagen Infrastructure I K/S, som har PensionDanmark som eneste investor, sammen med BWSC.

”Vi er yderst tilfredse med det gode samarbejde med CIP og BWSC. Med joint venturet har vi fundet en model, som giver PensionDanmark et attraktivt afkast med begrænset risici – risici, som med den succesfulde færdiggørelse af kraftværket, nu er blevet reduceret yderligere. Samtidig bidrager vi til at øge Danmarks eksport af energiteknologi. Vi ser derfor et stærkt potentiale i disse typer af partnerskaber”, siger Torben Möger Pedersen, administrerende direktør, PensionDanmark.

”Færdiggørelsen af Brigg kraftværket er et stort skridt for BWSC, da det eksemplificerer synergierne fra et tæt samarbejde mellem finansielle og industrielle aktører i energisektoren. Derudover passer projektet godt ind i BWSC’s strategi om at øge vores aktiviteter inden for finansiering af og investeringer i kraftværker for at styrke vores konkurrenceevne. Samarbejdet med CIP og PensionDanmark har styrket BWSC’s position som en markedsleder inden for konstruktion, drift og ejerskab af decentraliserede biomassekraftværker, og vi ser frem til at fortsætte det frugtbare partnerskab, ” siger Anders Heine Jensen, administrerende direktør, BWSC.

”Dette er en vigtig milepæl for CIP og PensionDanmark. Vi har været meget tilfredse med det gode samarbejde med BWSC, både som medinvestor og som EPC leverandører, og vi ser frem til det fortsatte samarbejde. Den vellykkede færdiggørelse af vores første biomassefyrede kraftværk demonstrerer også værdien af at danne partnerskaber mellem finansielle investorer og stærke industrielle virksomheder, ” siger Christina G. Sørensen, senior partner, CIP.

For yderligere information, kontakt venligst:

Tage Otkjær, PensionDanmark: tlf. +45 3067 2815 eller e-mail: tao@pension.dk, hjemmeside: www.pension.dk

Mette Mulipola, BWSC: tlf. +45 48102302 eller e-mail: mknm@bwsc.dk, hjemmeside: www.bwsc.com

Julie Trangbæk, CIP: tlf.+45 70705151 eller e-mail: cip@cip.dk, hjemmeside: www.cip.dk

Fakta om projektet:
Brigg Renewable Energy Plant (Brigg) anvender primært halm som brændsel og har en kapacitet på 40 MW, hvilket svarer til det samlede forbrug hos 70.000 husstande og en estimeret årlig reduktion i CO2 udledningen på 300.000 tons. Kraftværket forbruger 250.000 tons halm om året, som leveres af landmænd fra lokalsamfundet. Kraftværkets kedel er blevet leveret af den danske teknologivirksomhed BWE.

Fakta om parterne:

Om PensionDanmark
PensionDanmark administrerer overenskomst- og virksomhedsaftalte arbejdsmarkedspensioner, sundhedsordninger og uddannelsesfonde for 687.000 medlemmer beskæftiget i 25.600 private og offentlige virksomheder. PensionDanmark er et kundeejet selskab, hvor hele overskuddet går til medlemmerne. Præmieindtægterne udgjorde DKK 12,1 mia. i 2015, og medlemmernes samlede opsparing har rundet DKK 180 mia. PensionDanmark har i dag direkte investeringer i infrastruktur for DKK 18 mia. og forventer at investere yderligere DKK 8 mia. i infrastruktur over de kommende år.

Om BWSC
Burmeister & Wain Scandinavian Contractor A/S (BWSC) er et dansk ingeniør- og entreprenørfirma, der udvikler, bygger og opererer højeffektive kraftværker baseret på biomasse, biogas og dieselmotorer. Hovedparten af projekterne leveres som nøglefærdige kraftværker, og BWSC har leveret over 175 kraftværker til 53 lande verden over med en samlet kapacitet på 3.500 MW. BWSC har pt. igangværende aktiviteter i England, Nordirland, Suriname, Libanon, og på Caymanøerne. I 2014 omsatte BWSC for DKK 1,8 mia. og den nuværende ordrebog er på DKK 7 mia., hvilket er en firdobling over de seneste 3 år. BWSC har sine rødder i Burmeister & Wain’s (B&W) stationære motordivision, som har bygget og installeret dieseldrevne kraftværker siden 1904. I 1980 blev BWSC etableret som et selvstændigt selskab og i 1990 opkøbt af det japansk ejede Mitsui Engineering & Shipbuilding Co. Ltd.

About Copenhagen Infrastructure Partners

Copenhagen Infrastructure Partners P/S (CIP) is a fund management company focused on energy infrastructure including offshore wind, onshore wind, solar PV, biomass and energy-from-waste, transmission and distribution, and other energy assets like reserve capacity and storage. CIP has approximately 110 employees and offices in Copenhagen, Taipei, New York, Tokyo, Utrecht, and London.

CIP manages six funds and has more than EUR 8 bn under management. CI I, CI A I and CI A II have PensionDanmark as founding- and sole investor. CI II has 19 Danish and international institutional investors and CI III has 42 institutional investors from the Nordics, Continental Europe, the UK, Israel, Asia, Australia, and multi-lateral organizations e.g. EIB. CI NMF I has 15 investors from the Nordics and Continental Europe.

CIP was founded in 2012 by senior executives from the energy industry in cooperation with Pension Denmark.